Viktige tjenester. Hverdagshelter står på!
Uten vaskeriet og pallefabrikken … Ja, da ville både livsviktig og samfunnskritisk virksomhet slitt. Og i en tid med pandemi sier hverdagsheltene at jobben er kjempeviktig for dem. Men situasjonen har også en klar nedside: Noen av våre deltakere må være hjemme.

Når hele samfunnshjulet er i ubalanse, mye stanser og vitale deler knaker i sammenføyningene, er det mange oppgaver som likevel bare MÅ gå i orden. Først og fremst helsetjenestene – men også samfunnskritisk næringsliv og matproduksjon.
For oss i Ytre Namdal Vekst gir virusepidemien følger. Etter retningslinjer fra Arbeids- og velferdsdirektorat og NAV er mange av tiltaksdeltakerne permittert fram til 26. april. Unntatt er de som er tilknyttet samfunnskritiske funksjoner. I vår virksomhet gjelder det vaskeriet i Rørvik, deler av Steam på Kolvereid – samt de to pallefabrikkene på Kolvereid og Rørvik.
Helsetøy og næring
– Alt av helsetøy til hele Nærøysund kommune vaskes av oss. Det betyr at våre medarbeidere er blant de mange hverdagshelter som gjør en forskjell i landet for tida. Og for å sikre flyt i drifta, er vaskeriet fysisk stengt – samt at det må gjøres særskilt oppfølging for å sikre nødvendig personell til jobben, sier daglig leder Ragnar Moen.
Hverdagshelter som gjør en forskjell!
Midt i en spesiell og belastende tid, kjenner flere av våre folk på verdien av å kunne ha en jobb. Som ellers i samfunnet kan det å bli sittende uvirksom hjemme oppleves som ekstra tungt. Her er noen av våre som kjenner på verdien av å kunne bidra aktivt midt i krisen:
Historier fra heltene
Normalt er Bodil Tørriseng i full sving ved kantina på InnovArena. Men når Korona-viruset midleritidig har innstilt tilbudet, er arbeidsøkter ved vaskeriet gode som gull.
– Å ordne mat og stelle på kantina er bra, men akkurat nå er vaskeriet minst like viktig. I tillegg får jeg jo jobbe og treffe folk jeg kjenner, sier Bodil med et smil.
Hennes kollega Nicole Hansen er så hjertens enig:
– En dag her er en bedre hverdag. Og arbeid gir livskvalitet, slår Nicole bestemt, og ganske så filosofisk fast. Foruten helsetøy fra institusjonene i Nærøysund, gir arbeidstøy og diverse utstyr fra laksefabrikken til SinkabergHansen mye å gjøre.


– Jobben betyr alt!
Lise Lotte Kaasbøll mener det å vite at hun har en jobb å gå til er en viktig del av livet. Ikke minst er det noe som for henne skaper balanse.
– Å jobbe betyr glede. Glede å jobbe med fine folk. Og kanskje gjøre hverdagen lysere for noen med å være her, sier Lise Lotte. Og i en tid hvor mange er usikre og litt redde for jobbene sine, tenker Trine Måøy at det egentlig ikke er så galt at hun har det litt travelt på jobben.
– For det hadde blitt kjedelig ikke å ha noen jobb å gå til. Heime hadde det nok ikke blitt så mye å gjøre, mener hun.

Ved pallefabrikken i Rørvik står Rosa Mauseth og spikrer palledekker. Rytme og flyt viser at dette er noe hun virkelig behersker.
– Jobben min betyr alt. Det er sant. Jeg liker arbeidet, men det er ikke bare det. Å møte vennene mine og de som jeg kjenner er så viktig. Hvis jeg måtte være bare hjemme, ville det blitt skikkelig kjedelig, sier hun oppriktig.
Paller, mat og medisiner
Og i praksis er pallefabrikken oppe med tilstrekkelig produksjonskapasitet til å dekke våre kunders behov, daglig utkjøring av mellom 750 og 1.050 paller – hovedsakelig til sjømatnæringa.
Vår avdeling Steam på Kolvereid er i drift med utkjøring av nødvendige hjelpemidler, mat og medisiner på oppdrag for Nærøysund kommune.

– Vi kjører ut middagsmat fra sentralkjøkkenet til beboere som bor spredt, og vi sørger for medisinlevering til flere grender i regionen. Vi har avtale med apoteket om transport av medisiner til institusjoner, sier daglig leder Lise Rødnes ved Steam.
Som følge av viruset og faren for smittespredning er det selvsagt innført nye prosedyrer og rutiner for sikker behandling og overlevering. Midt i oppgavene som må løses opplever Rødnes noe som for tida er ekstra vanskelig.
Vanskelig for noen
– En del av deltakerne ved Steam må være hjemme. Det er beklagelig – men samtidig prøver vi å følge opp så godt som mulig. Og ikke minst være «avstandssosial» og så støttende som vi kan, sier Lise Rødnes.
Korona-situasjonen gjør også at alle veilederne i tiltaksavdelingen nå har hjemmekontor. Nødvendig møter og avklaringer gjøres i stor grad via Teams og tilsvarende løsninger.
– Tiltaksdeltakerne følges opp digitalt fra hver enkelt veileder. Videre får vi i Ytre Namdal Vekst fortløpende oppfølging fra blant andre NAV, ASVL og Norske vaskeriers kvalitetstilsyn. I sum evner vi å holde hjulene i gang. Men først og fremst fortjener våre ansatte og tiltaksdeltakere honnør. I disse tider utfører de en formidabel og livsviktig jobb, sier daglig leder Ragnar Moen.
Ansatte og tiltaksdeltakere gjør en formidabel og livsviktig jobb!
