Arbeidsinkludering har bra effekt!
Ytre Namdal Vekst er motoren, mens Nav jo er selve navet. Nylig var ulike aktører som hjelper mennesker inn i arbeidslivet samlet. Målet er å videreføre gode resultat fra 2019 inn i det nye året!

På frokostmøtet deltok samarbeidspartnere fra næringsliv og videregående skoler, samt NAV Nærøysund og markedskontakter fra NAV Namsos.
Verktøyet «Inkluderende bedrift» gjør veien inn i, eller tilbake til, arbeidslivet kortere og enklere for deltakerne i de ulike tiltakene ved Ytre Namdal Vekst. Det er også en metode som hjelper arbeidsgivere med å finne de rette menneskene til de rette jobbene. Totalt er det nå inngått samarbeidsavtale med 21 bedrifter, og dette er selve fundamentet for arbeidet som drives: I 2019 lyktes nær 20 personer i Ytre Namdal å finne sin jobb med støtte i disse bedriftene – selvfølgelig i samarbeid med, og oppfølging av, Ytre Namdal Vekst som ivaretar det faglige ansvaret.

– Svært inspirerende å ha gode partnere i inkluderingsarbeidet. Når arbeidsgivere, NAV og YN Vekst i fellesskap kan vise til gode resultat av samarbeidet, gir det signal til de som står langt unna arbeidslivet om at det er muligheter, sier næringslivskontakt Marit M. Holm som i YN Vekst har oppgaven med å koordinere «Inkluderende bedrift».
En nyhet som vil ha betydning er at Ida-Mari Nordahl er ansatt som veileder da YN Vekst nylig ble gitt det såkalte «Oppfølgingstiltaket» som oppgave fra NAV.
I møtet presenterte Nordahl flere av mulighetene i Oppfølgingstiltaket, som spesielt er innrettet mot arbeidssøkere og sykemeldte som ønsker å komme tilbake i arbeid. Tiltaket tilpasses ut fra den enkeltes målsetting og kan være en støtte for både deltakeren i tiltaket og arbeidsgiver.
Deltaker får mulighet til jevnlig oppfølging og tilbys tiltak som karriereveiledning, jobbsøking, oppfølging på arbeidsplassen, samt veiledning av deltaker og arbeidsgiver for å sikre jobbfastholdelse.

– Jeg har klare forventninger til at Oppfølgingstiltaket kan gi gode og håndgripelige effekter for alle involverte. Og det er verdt å merke seg at også Bindal og Leka er med, foruten nye Nærøysund kommune, sier veileder Ida Nordahl.
I møtet utfordret bedriftene hvordan de som arbeidsgiver skal gå fram for å hjelpe sine ansatte inn i dette tiltaket? Svaret er å kontakte NAV, som sammen med den sykemeldte utformer en konkret plan for videre oppfølging.
Underveis ga næringslivet også uttrykk for at de er tilfredse med samarbeidet med Ytre Namdal vekst. At vekstbedriften med ansvar holder i tømmene, skaper forutsigbarhet i en ellers travel hverdag ute i bedriftene. Videre ønsker næringslivet at Ytre Namdal Vekst gir prosjektdeltakerne, bedriftene, tilbakemelding på hvordan det i fortsettelsen virkelig går med den enkelte person som de har hatt til arbeidspraksis/ -utprøving.
– Dette viser jo at fine relasjoner bygges, og er en klar styrke for inkluderingsarbeidet. Bedriftene er viktige i faser av utviklingsløpet for våre deltakere. Når vi kan melde tilbake at den og den har fått seg fast jobb, eller kommet i gang med videre utdanning, er det noe som bedriftene har grunn til å ta til seg med stolthet. For deres bidrag er vesentlig, smiler næringslivskontakt Marit M. Holm.
Bedriftene har grunn til å ta til seg resultat med stolthet!