
Forlenget arm til folkets tjeneste!

Servicetekniker Tom Lien har gjort det før. Derfor satser han og tar ekstra fart når hvilestolen skal opp og inn på STEAM-bilen. Snart skal en bruker i Nærøysund få sitte godt.
Det er mandag ved basen på Kolvereid. Dagen da ukas materiell kommer fra hovedlageret på Levanger. Hjelpemidler og varer bestilt av i hovedsak lokale ergoterapeuter. For å avhjelpe hverdagen til brukere – i hele den vidstrakte kommunen.
Tom Lien, Bjørn Tore Pettersen og Hans Martin Fredriksen er alle ansatt for å ivareta tjenesten på oppdrag av Nærøysund kommune. Det vil si folket. Og som alltid; akkurat nå er noen der ute som venter på den tingen …
Vi snakker om spesialtilpassede senger. Stoler. Personløftere. Elektriske kjøretøy. Rullatorer. Saker for baderommet. Lista, og dermed det enkelte behov, er lang.
Respekt for situasjonen
Og ikke nok med at mange brukere i utgangspunktet er i en ekstra sårbar situasjon. Det siste året med pandemi har gjort hverdagen – og kontakten med folk utenfra – ekstra krevende for mange.
Det har serviceteknikerne merket når de har løst sine mange, og varierte, oppdrag.
– Uavhengig av koronaen har vi merker økt trykk på husstandene. Flere eldre og pleietrengende bor hjemme. Det betyr mer utstyr og materiell som skal transporteres. Og som «bindeledd» mellom det sentrale lageret og brukeren, kjenner vi på ansvaret å være til stede for den enkelte, sier serviceteknikerne Tom og Hans Martin.
Vi kjenner på ansvaret for å være til stede
I denne delen av Trøndelag får brukerne sine hjelpemidler fra Levanger og Trondheim. Noen ganger kan det ta litt mer tid enn godt er å få «den tingen». Derfor har også medarbeiderne et lite framskutt «akuttlager» med saker som det erfaringsmessig blir behov for.

Ordner og reparerer
– Vi ordner og reparerer en del ting; rett og slett fordi vi av erfaring vet at dette materiellet blir det om ikke så alt for lenge behov for, forteller Tom Lien. Ved STEAM på Kolvereid bistår også Lise Rødnes og Stein Bjarne Kvalø med oppfølging av hjelpemiddeltjenesten.
Hans Martin Fredriksen har siden 1999 distribuert hjelpemidler i gamle Vikna kommune. Han kjenner bosettingsmønsteret – og er i likhet med sine kolleger (fra siste årsskifte overtok STEAM ansvaret for lageret i Rørvik) godt kjent med folket rundt omkring.
– Brukerne er gjerne i en sårbar situasjon. Det glemmer vi aldri. Ofte er mennesker hjemme hos seg selv mot slutten av livsløpet. Da er det en tillitssak å ordne det som trengs på en smidig måte. Vi kjenner på respekt, og strekker oss langt for å ordne det som er nødvendig, sier Hans Martin.

– Gjør en glimrende jobb!
Marit Pedersen, kommunalsjef helse og velferd i Nærøysund, er svært fornøyd med hvordan oppdraget løses. Sett både fra oppdragsgiver og brukerne sin side.
– Personalet på Steam er veldig serviceinnstilt og løsningsorientert. Kunnskapen om hjelpemidler er stor, og teknikerne både reparerer og ikke minst gir opplæring i bruken når det er behov for det, sier Pedersen.
Med økende andel eldre i befolkningen, vil behovet for tekniske hjelpemidler i heimene bare vil øke. At folk også er opptatt på et mest mulig selvstendig og aktivt liv vil også bety større etterspørsel.
– Utviklingen av tekniske hjelpemidler vil gå enda raskere og tilpasses digitalisering, fjernstyring og operatører som sitter andre steder. Videre vil det bli mer fokus på hva som er en offentlig, statlig eller kommunal, plikt å bistå med og hva som vi brukere må anskaffe oss som privatpersoner, framholder Marit Pedersen.
Behovet for tekniske hjelpemidler heime vil bare øke
