A+ for resultat og miljø

Mange bekker små … Hvert produkt veier ikke stort. Men til sammen gjør vaskeriet i Rørvik en gedigen jobb. Totalt vel 200 tonn i året, hovedsakelig tekstiler til helseinstitusjoner i Nærøysund kommune og næringsmiddeltøy til proffe næringslivsaktører i Ytre Namdal.

Medarbeiderne ved vaskeriet er en stolt – og samkjørt – gjeng. Helt siden etableringen i det nye bygget i 2006 har virksomheten i Omkjøringsvegen 15 utviklet seg godt. Ikke minst er arbeidsveileder Janne Grindvik oppstemt på vegne av sine vel 20 medarbeidere.
– Et femtitalls små og store kunder og noe over fire tonn tøy skal håndteres gjennom ei vanlig arbeidsuke. Og vi skal hele tida levere kvalitet. Samtidig er det viktig å opprettholde et godt og inkluderende fellesskap. Kvaliteten på tjenesten har vi papir på – og miljøet mener vi også er veldig «innafor», smiler Grindvik. Mona Wassæther og Ingunn Ingulfsvann er i hverdagen to av totalt fem tilretteleggere som bidrar til å holde virksomheten i gang.

Flere tilretteleggere
Trioen Amphil Muller, Ma Theresa Nilsen og Anni Karin Engesvik er de som kompletterer korpset av tilretteleggere.
Vaskeriet er en sentral arbeidsarena i Ytre Namdal Vekst, som eies 100 prosent av Nærøysund kommune. Tidligere eiere var Nærøy kommune og Vikna kommune med 50 prosent hver. Kommunene valgte år tilbake å tildele vekstbedriften oppdraget med å drifte vaskeritjenesten for institusjoner i Nærøysund. Meningsfulle arbeidsoppgaver og en god måte å forvalte eierskap på. Oppdraget ble tildelt i henhold til Lov om offentlig anskaffelser.

Uanmeldte besøk
Karakterene for stell av henholdsvis insitusjonstøy og tekstiler fra næringsmiddelinstitusjoner blir satt av et eksternt kontrollorgan (Norske vaskeriers kvalitetstilsyn) på grunnlag av uanmeldte besøk. Faste rutiner og tilhørende prøveuttak skal sørge for at kvaliteten på det som leveres av tjenester er jevn og riktig.
– Aller viktigst er imidlertid innsatsen fra alle som jobber her. Vi snakker om arbeidsomme og rutinerte kvinner og menn med behov for en tilpasset arbeidshverdag. Dette er et ekte teamarbeid hvor resultatene kommer ut fra flittig arbeid i et fellesskap, sier Mona Wassæther med et smil.
Og en runde på anlegget gir mange inntrykk fra hverdagen. Fra sortering i «skitten sone» av hundrevis av kjeledresser og annet tøy, via parken av vaskemaskiner og tørketromler, til det nitide etterarbeidet. I hovedrommet ruller den svære stryketrommelen dagen lang, mens ymse tøy og tekstiler brettes, henges og strykes som det skal.
System og kontroll
Totalt er det altså tale om 200 tonn tøy i løpet av et år. Da godt at den største vaskemaskinen har kapasitet på 90 kilo – og at de svære tørketromlene drives på gass; et viktig poeng for energibruk og kostnader. Styring og dosering av vaskemidler og kjemi er også automatisert for å gi stabilitet og ønsket resultat.
Og ettersom det særlig innen tøyet fra institusjonene er mange ulike eiere og mottakere å holde rede på, så er system og kontroll vesentlig.
– Det er en fin balansegang mellom kravene og alt vi skal ha kontroll på, til at folket opplever at de virkelig har en fin dag med mestring og egenutvikling. Men i det store og hele opplever vi at dagene og oppgavene flyter fint, melder de tre arbeidslederne ved vaskeriet i Rørvik.
En fin balanse mellom krav til kvalitet og opplevd hverdag!
