Sompi sin historie. Vel verdt å reflektere over

23. desember 2021

Sompi (til høyre) er takknemlig for støtte og læring fra både Steam-leder Lise Rødnes og daglig leder Arne Johan Sørvik ved Høylandet Auto.

En ungdom som kom. Og som forsvant. Så var han der igjen. Før det glapp litt. På nytt. Fram og tilbake. Helt til det begynte å gå en vei. Oppover.

Sånn var det for Sompi (28). En som fikk gå den harde veien. Og som nå har en historie å fortelle. Fra «ingenting til alt» som han selv sier. På få år. Hvem gikk med ham – og hvor skal den unge mannen?

Den rette veien er ikke alltid den enkleste

Kolvereid, 2017: Sompi Khetchangrit «skrives inn» på Steam. Et kommunalt ungdomstiltak i regi Nærøysund kommune. Som flere andre i alderen 18 til 30. Via NAV. I forsøk på å rette opp det som er skakt og skjevt. I det daglige. I tilværelsen. Også Sompi har behov for noen flere rutiner. En eller flere meningsfulle oppgaver. Men det er ikke bare lett.

STEAM: Siden 2017 har deltakerne under denne logoen høstet både opp- og nedturer; mest av de første heldigvis.

Den unge mannen glir altså bort. Forsvinner fra miljøet. Fra Steam, fra kjenningene der. Fra det som skal styrke ham. De med ansvaret kjenner at det er krevende. Uansett, de nekter å gi seg.

– Vi ringte. Og så ringte vi igjen. Til slutt dukket du opp. Det likte vi, sier dagens leder ved Steam, Lise Rødnes. Over bordet til Sompi.

– Ja, slik var det. Og det er jeg glad for. I dag, smiler den unge mannen tilbake.

Han er kledd i en blå genser. Med logo; «Høylandet Auto». Under merket står fornavnet hans. Pent satt. Alle med arbeidstøy påsatt firmalogo og eget navn, har kanskje kjent på det samme. En følelse av stolthet. Å ha en plass, være en som betyr noe …

Gjennom tre år var Sompi Khetchangrit til og fra på Steam. Innerst inne var han glad for at han hadde noe å gå til. Det handlet om faste rutiner. Sosiale relasjoner. Forskjellige oppgaver. Staben ved Steam fulgte sine planer – snakket med oppdragsgiver NAV, ordnet med praktiske forhold for deltakerne. Folk med ulike behov.

– Vår jobb er langt mer sammensatt enn bare, hvis mulig, å få en person ut i jobb. Eventuelt skole. Det handler også om å bygge en normal hverdag. Bit for bit. I den sammenheng kan det å bistå med praktiske ting være avgjørende. Det hjelper bare ikke å stile mot en jobb hvis det er for mange udekkede ting på hjemmebane, forklarer Lise Rødnes.

Det handler om å bygge en hverdag – bit fot bit

Etter hvert sto det klart at biler – og mye rundt dette – var det som spesielt interesserte Sompi. Og etter hvert ledet gode kontakter, samtaler og aktuelle muligheter til at ungdommen fra Kolvereid skulle få et første møte med daglig leder ved Høylandet Auto i Rørvik.

Rørvik, våren 2021: – Du var skikkelig spent før det møtet, smiler Steam-leder Rødnes. På andre siden av bordet sitter Sompi. Han nikker og er enig.

I forkant ble Sompi og Lise enige om at han skulle være dønn ærlig. Uansett bagasje i «erfaringssekken», så er ærlighet nøkkelen som står seg. Iallfall over tid.

Ved Høylandet Auto sin avdeling i Rørvik arbeider 13 personer. Her er lærling Sompi sammen med verkstedfolkene Simon Fitsum (til venstre), Lars Erik Edvardsen og Holger Olsen (til høyre).

I dag er sjef Arne Johan Sørvik glad for utfallet av det første møtet. I Sompi så han noe han likte. Både i rollen som arbeidsgiver, og som medmenneske.

– Har du anledning, er det beste å gi en sjanse. Ser du en mulighet og gir tillit, så får du det samme tilbake. Det er min erfaring, sier Sørvik. Som også «avslører» sitt fremste krav til en ny kandidat: At du evner å møte. Hver dag, gjerne presis!

På vårparten i år kom Sompi via avtale med Opplæringskontoret for bilfag i gang med et toårig lærlingeløp. Det betyr en blanding av skolefag, ved Ytre Namdal videregående, og arbeidspraksis. Med Sompi på laget er 13 personer tilknyttet virksomheten ved Nyveien i Rørvik.

– Ja, alle her har vist meg tillit. En fin gjeng. Og et miljø som jeg trives i, smiler Sompi og legger til at han bare blir mer og mer interessert i faget. For opplæring i en bedrift betyr ikke minst at du får direkte innsikt i alt det nyeste som skjer i bransjen. Der er bedriften gjerne overlegen skolen.

Respons fra venner og kjente betyr noe

Og på privaten: Sompi kjenner stadig på god respons fra andre folk. Slik anerkjennelse betyr virkelig noe. 28-åringen smiler bredt og varmt når han forteller om det.

– Vi håper Sompi fullfører opplæringsplanen og skolen. Da er jeg trygg på at han blir fagmann. Og en kar som gradvis kan fases inn i ordinær produksjon, kommenterer Arne Johan Sørvik.

Den store utfordringen. Historien til Sompi er bare et eksempel på at samspillet mellom NAV, Ytre Namdal Vekst og næringslivet bærer frukt. Som kan bli avgjørende for den personen som opplever framgang, læring og anerkjennelse.

– Alt for mange ungdommer står utenfor jobb og utdanning. Dessverre, men slik er realiteten. Også her i Ytre Namdal. Vi håper at stadig flere kan få oppleve det samme som Sompi, sier Lise Rødnes som midt i utfordringen gleder seg over at Steam aldri har hatt flere deltakere enn akkurat nå.

For mange unge står utenfor. Dessverre …