Helga sin store drøm er et rolig og ekte «A4-liv»

11. juni 2023

Et vanlig liv med jobb og tilhørende plikter. I mange år var hun ikke der. Men det er hva Helga Horseng (35) drømmer om – og nå er målet i sikte. Men først må to års læretid bringes i havn.

Født i 1988 vokste Helga opp på Vikna og i Rørvik. Etter delvis fullført videregående lokket hovedstaden. Livet i Oslo ble tøft. Det som kom til å prege jenta fra dagens Nærøysund var rusmisbruk og utfordringer rundt det.

Men alt i tenåra hadde hun en drøm. Om å jobbe i helsevesenet. Videregående skole som helsefagarbeider ble imidlertid bare nesten fullført. Og da hun i tjueåra tok opp enkelte fag, endte Helga fortsatt ikke helt i mål. Selv om karakterene var gode nok.

VENDEPUNKT: – Tida med alle i Ytre Namdal Vekst har vært veldig bra for meg, sier Helga Horseng.

Første store vendepunkt kom for om lag fire år siden. Da var Helga så vidt fylt 30. Gjennom Ytre Namdal Vekst ble Horseng deltaker på tiltaket Varig tilrettelagt arbeid (VTA). Det skulle åpne en helt ny verden for henne.

– Min daværende veileder sa det slik: Helga, hvis du opplever at det du skal få orden på er som å spise en stor elefant, må du dele den opp i biter, og ta en bit om gangen, man kan ikke gjøre alt på en og samme gang!

Startet med jobb i kantina
Helga forsto, og tok rådet til seg. I regi Ytre Namdal Vekst ble kantina ved InnovArena første arbeidsplass. I januar 2022 begynte hun så ved virksomhetens vaskeri i Rørvik. Der jobbet Helga i utgangspunktet fire fulle dager i uka.

Blant sine nye kolleger og venner på «Vekst» utmerket hun seg. Arbeidsveileder Janne Grindvik ved vaskeriet sier hun ble kjent med en pliktoppfyllende dame som liker å hjelpe andre.
– Helga er av den typen som er veldig inkluderende, og dermed bidrar til et godt miljø blant kolleger på jobben, formidler Grindvik med et smil.

Og fra i fjor høst ble det igjen skolegang for Helga. Etter sin i praksis tredje start ved Ytre Namdal videregående (YNVS), har 35-åringen hatt nok å gjøre. Uka består av to arbeidsdager ved vaskeriet, to på skolen – samt en dag med hospitering ved Rørvik sykestue.

Alt som ganske ung drømte hun om dette

For etter et innledende møte med avdelingsleder Harrieth Horseng ved sykestua begynte virkelig utsiktene til en ønsket framtid å åpne seg: Jobb innenfor det yrket som hun alt som ungjente drømte om …

Men fortsatt er det hinder som må passeres. Men heldigvis, for Helga og for andre, så er elefantene ikke av den aller største typen …

– Alle med mål om å jobbe som helsefagarbeider må ha bestått eksamen. Og Helga er godt forberedt til det toårige løpet hun skal i gang med fra høsten av. Og ikke minst har vi erfaring og kompetanse til å hjelpe fram våre lærlinger, forsikrer avdelingslederen ved sykestua.

Lærling i to år
I tilknytning denne tjenesten tar Nærøysund kommune inn lærlinger hvert år. Alle tildeles en faglig veileder, før de går i gang med bolker på seks måneder ved ulike avdelinger.
Også Helga har alt fått sin kontaktperson og faglige veileder, og ser fram til i august å starte læretida. Alt det positive som de siste åra har skjedd gjennom Ytre Namdal Vekst og andre partnere, har gjort 35-åringen godt. Elisabeth Kristiansen, faglig veileder i VTA, gleder seg sammen med mange andre i vekstbedriften over framgangene.

– Helga viser at det nytter, og at det meste er mulig. Å snu erfaringene fra en krevende fortid, til å bruke egne krefter for å skape et positivt rom rundt seg. Steg for steg går hun den nå den tross alt krevende veien fra varig tilrettelagt arbeid mot fagbrev og jobb i det offentlige helsevesenet.

MESTRING: Elisabeth Kristiansen (til høyre) er glad for alle som Ytre Namdal Vekst kan gi et tilrettelagt tilbud – Helgas historie er et eksempel på det.

Ikke alle når dit …
Helgas historie er ikke unik, verken for Ytre Namdal Vekst eller andre i samme bransje. Men ingenting kommer av seg selv, og for hver eneste person det gjelder er framgangene alltid like magiske.

– Det triste i dette er de mange unge som fortsatt ikke får den oppfølgingen de skulle hatt. Erfaringene med å se enkeltpersoner, og gi dem mulighet til å bruke egne ressurser, kan gjerne sammenfattes i et ord for hver eneste av dem: Mestringsfølelse, framholder Elisabeth Kristiansen.

For Helga tok det nesten 30 år før hun endelig kom til akkurat den opplevelsen. Nå kjenner hun jevnlig på det å mestre ting når hun virkelig går for det.

– «Elefanten» er fortsatt med meg. Den følelsen må jeg bare forholde meg til. Samtidig kjenner jeg meg styrket til å få til dette, samt at jeg har mye støtte i rundt meg. Nå er jeg på en bra plass i livet, smiler en takknemlig Helga Horseng før hun skal i gang med sitt lærlingeløp.

Drømmen om en fast jobb i et vanlig liv lever