Gode hjelpere i den digitale jungelen
16. september 2024
Svaret på mange utfordringer!
Den digitale verden er krevende for mange innbyggere. Innlogging her, ulike nettsider der. Følgen er at nødvendige tjenester og service rett og slett blir utilgjengelig. Nå kommer Nærøysund kommune med et prosjekt som skal avhjelpe – godt støttet av deltakere på ungdomsprosjektet Steam i rollen som «digitale hjelpere».
– Vi må være gode til å la folk få prøve selv. Helt enkelt kunne sitte på hendene våre! Det melder noen av ungdommer før tiltaket rulles i gang.
Mange grunnleggende tjenester er nå nettbasert: Digitale søknader, finne fram på offentlige nettsider, gjøre ulike ting på smarttelefon, nettbrett og pc. Og uten nødvendig kompetanse blir folk stående isolert; i et digitalt utenforskap. Uheldig og ikke minst frustrerende – for alle som vil, men som ikke helt får det til.
Svaret på dette en praktisk rettet tjeneste med dyktige kursholdere assistert av frivillige «digihjelpere» i Nærøysund. Målet er å støtte personer med liten eller ingen digital kompetanse.
Helse- og mestringsenheten, de lokale bibliotekene og altså Steam er de som samarbeider. Oppstartsmøter holdes på Kolvereid og i Rørvik, før praktisk rettede kurs og dager med «digihjelp» kommer i gang ved bibliotekene.
Tilliten ivaretas
Kursholdere fra kommunen, sammen med assistenter fra Steam, vil ut over høsten jevnlig bistå folk som ønsker praktiske tiltak opp mot sine digitale utfordringer.
– Fint å kunne hjelpe til med noe som jeg er godt på, er en av reaksjonene fra motiverte ungdommen.
I sammenhengen er det viktig å vite at hjelperne både signerer taushetserklæring og at det er klare begrensninger for hva de kan bistå med. Målet er at den enkelte selv skal evne å manøvrere og oppnå tjenester de søker:
Finne diverse nødvendige hjemmesider, logge inn og fylle ut skjemaer. Det være seg fra NAV, Helsenorge, lokalavisa og ulike andre kilder og tjenester.
Forkursing hos Steam
John Ove Breivik har stått for kurs med digihjelp i flere kommuner, og nylig var han også på Steam og delte sine erfaringer. Responsen herfra var klart positiv.
– For oss er det en glede å kunne bidra til redusert digitalt utenforskap. Spesielt er det fint at vår ungdom kan bidra med konkrete ferdigheter som kommer andre til gode, formidler veileder Lise Marit Rødnes på Steam.
Sammen med kollega Andreas Skeie understreker hun at meningen er tilpasset «hjelp til digital selvhjelp» – og ikke at hjelperne bare skal utføre de forskjellige tjenestene.
Et nasjonalt løft
Digihjelpen følger et opplegg utviklet av KS som kommuner over hele landet er med på. Kursene er lagt opp slik at de er lettfattelige; uansett forkunnskap hos deltakerne. Kursene er gratis, men man må melde seg på i forkant. Det kan gjøres til aktivitetsleder Tone Iren Nygård i Nærøysund kommune på telefon 476 42 845.
– Ungdommene som vil delta er helt fantastiske og klare til å hjelpe, melder Nygård etter de forberedende rundene.
Så langt er det planlagt kurs på Kolvereid i uke 38 og 46 på Kolvereid, og uke 41 i Rørvik. Videre blir det digihjelp ved biblioteket i Rørvik hver onsdag mellom klokken 12 og 14, samt på Kolvereid på hver torsdag mellom 13 og15. Det blir ikke digihjelp de ukene det avholdes tilsvarende kurs.